Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magamról és a kézműves foglalkozásokról

2013.07.13

 Magamról:

 Több, mint harminc éve a gyerekek világában mozgok különböző művészeti és kulturális tevékenységek révén. Most főleg a kézműves foglalkozásokról adnék rövid ismertetőt.

Mielőtt kitérnék pár fontos kérdésre, el szeretném mondani, hogy a kézműves alkotást magam szorgalmából tanultam kislány korom óta, kezdve a varrótű használatától, az első szoknyám kézzel történő megvarrásán keresztül a komplikáltabb szabásminták beazonosításáig vagy megszerkesztéséig, a tervezett alkotások elkészítéséig. Az iskolai szabás-varrás-szövés szakórák szorgalmas diákja voltam, később évekig egy alternatív iskola kézműves műhelygyakorlatainak támogatója, képzőművész férjemnek munkatársa.

Termékeim egy részét  2003 - ban a Budapesti Iparművészeti Kamara lektorálta, a Szépművészeti Múzeumban rendezett Kézműves kiállításon díjaztak. Ezekkel képviseltem Magyarország kézművességét a 2003 - as BEA - Expo Bern (Svájc) világkiállításon. Beválasztották őket további rangos kiállításokra, galériákba.

Többféle kézműves területen vagyok jártas. Kirakatrendező és dekorációs műhelyünkben, majd képzőművészeti galériánkban és boltunkban több, mint két évtizeden át főleg képzőművészek és iparművészek dolgoztunk. Közös munkánk során nem csak jó csapattársi képességre tettünk szert, de megtanultunk egymástól sok értékes fortélyt különböző alkotói területekről, illetve anyagismeretet - előállítást. A textil, festék, ragasztó, az agyag, a nagyszerű papírok és faanyag, a munkaeszközök gazdag tárháza, a sok ötlet, amiből valós alkotás lett, illetve az esetenként előforduló anyaghiány szorgalmazta kísérletezések sokoldalú tervezőkké és alkotókká tett mindannyiunkat, a későbbiekben az élet különböző területein hasznosítva tudásunkat.

Tehát régóta hordozom magammal az anyagszeretet, az alkotás lázát és mivel szeretem az embereket és különösképpen a gyerekeket, nagy örömömre szolgál velük együtt élni meg újra és újra a "teremtés" örömét.

Vezettem foglalkozást iskolákban, óvodákban, játszóházakban, táborokban, különféle korosztályú és létszámú csoportoknak.
Készítettünk jelmezeket, díszleteket tevékenységeink kísérőiként, kisebb bábfigurákat, marionetteket játékainkhoz.

A kézműves foglalkozásokról:

 Mit készítsünk? A  foglalkozásokat szívesen igazítom egy-egy adott  eseményhez, ünnepkörhöz, igazodva az adott csoport korosztályához, ismereteihez, érdeklődéséhez, nemegyszer saját kívánságához. Az alkotás nehézségi fokánál is figyelembe veszem az adott csoport sajátosságait. Előtte a megbízóimmal mindig konzultálok. Valahányszor lehet, újdonságot viszek.

Milyen anyagot használjunk? Legszívesebben natúr anyagokat szeretek felhasználni, az újrahasznosításnak nagy szerepet szánva. Környezetünkből nagyon sok minőségi anyagot át tudunk alakítani, csökkentve az alkotásra fordítandó kiadásokat. Amit lehet tehát, azt magunk készítünk el, így ráadásul újabb és újabb technikákat illetve eszközök használatát tanulhatjuk meg. Ha nincs lehetőség sorozatfoglalkozásra, akkor is próbálom - természetesen az idő függvényében - a munkadarabok minél több komponensét magukkal a gyerekekkel készíttetni - a kész sablonok illetve készen vásárolt anyagok helyett.

Milyen terv alapján dolgozzunk? Az elkészítésre szánt alkotásokat magam tervezem, az előállításukhoz szükséges anyagokat biztosítom saját jól bevált anyagtáramból illetve szakboltokból. Vagy szívesen vállalom egy-egy ismert technika tanítását, gyakorlását, alkalmazását. Vagy kész prototípus átvitelét. Ha az adott csoport szeretne saját anyagából készíttetni kis alkotásokat a gyerekekkel, szükség esetén szívesen segítek ezek megtervezésében is, akár bevonva a saját ötleteket is. A közös tervezésekből, kísérletezésekből nemegyszer remekmű sikeredik. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek akár kísérletezzenek  az alkotás során, hangot adva így saját ötleteiknek, kreativitásuknak.